Ha ezüst ékszer, akkor BáldyDESIGN!

2023.03.15

Ha ezüst ékszerre vágysz, vagy párodat szeretnéd megajándékozni, látogass el a BáldyDESIGN webáruházába.

Nálunk álmod beteljesülhet, válogass különleges ezüst ékszereinkből.

Az ezüst nemesfém, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Jól alakítható, képlékeny, tükörfényesre polírozható. A természetben ezüstércekben található, de általában más fémek bányászásakor melléktermékként kerül elő.

A színezüst túl lágy anyag, ezért rézzel ötvözik. Az ékszereken fémjelzés mutatja a garantált nemesfém tartalmat.

Az ezüst nem oxidálódik. A feketedés a kén okozta kölcsönhatás miatt jön létre. Előidézheti még a városi levegő, a kozmetikumok vagy a termálvíz. Ezüst tisztító folyadékkal ajánlatos tisztítani. Tartsd puha kis tasakban vagy dobozban, ha nem használod, ezt a gondoskodást meg fogja hálálni kedvenc ékszered.

Ha szükségesnek látod, vidd el ötvöshöz, aki gyönyörűen felpolírozza. Más tisztítást igényelnek a köves vagy az antikolt ékszerek. Az ezüst, mint ékszer története már az ókori Mezopotámiában kezdődött. Elsősorban ezüstből, de aranyból is készültek ékszerek. Köveket viszont nagyon ritkán használtak. A középkori Európában ezüstből főként medálokat készítettek, uralkodók arcképével. Majd a középkorban Párizs, Köln és Velence az ékszerkészítés központjává vált.

Medál Erzsébet királynő arcmásával
Medál Erzsébet királynő arcmásával

Divatba jöttek a fülbevalók, nyakékek, karkötők, övek és brossok, medálok, amulettek és pecsétgyűrűk, gyakran színes kövekkel díszítve. A drágaköveket tilos volt ezüstbe foglalni a középkorban. A reneszánsz idején az ékszerek viselése egyértelműen a hatalmat és a gazdagságot jelezte. Az ezüstöt önmagában, illetve ekkor már gyémánt befoglalásával is alkalmazták ékszerként.

A romantika korában az ékszerek sokkal kidolgozottabbak lettek. Gyakoriak voltak a hajlított formák, szalagok, masnik, virágminták. Az ezüstöt előszeretettel használták az ékszerkészítők alapanyagként, mivel könnyű volt a megmunkálása.

A XX. század 60-as éveiben eleinte nagyon divatos volt az ezüst ékszer, majd divatba jöttek a bizsuk, melyek tulajdonképpen eltúlzott ékszerek. Természetesebb alapanyagokat is elkezdtek használni, mint a fa, toll, zománc.

Napjainkban az ezüst ismét fénykorát éli, egy ízléses ezüst gyűrű, karperec, nyakék a mai öltözködési stílus megfelelő kiegészítője lehet.

Az ezüst egyre népszerűbb a fiatalok és az idősek körében is. A BáldyDESIGN ezüst ékszerek kínálatából Te is ki tudod választani az ízlésednek megfelelőt.