Inka-chakana ékszerek

Ékszereinket kézzel készítjük, ezért lehetnek eltérések az egyes termékek között. Készlethiány előfordulhat, ezért kérlek írd meg mit szeretnél és mielőbb legyártjuk, hogy minél előbb megtaláld az örömödet a chakana ékszerekben. A zafír kövek természetesek és színbeli változatosságok előfordulhatnak.

A Chacana vagy Inka keresztje az andoki kultúra legfontosabb és legősibb szimbóluma. Jelentése az inkák nyelvén a Crux-ot Chakana-ként ismerik, ami magyarul lépcsőt jelent (chaka: híd, kapcsolat; hanan: fent magas). A Chakana keresztjének négy külső csúcsa a négy égtájat és a négy elemet képviseli: A fölső: az észak, a levegő elem, a jobb oldal: a kelet, a tűz elem, az alsó: a dél, a föld elem, a bal oldala: pedig a nyugati irányt, a víz elemet képviseli. A négy sarokkal rendelkező kereszt a "Dél keresztje" csillagképet is szimbolizálja, ami a csillagkép négy fő csillagát is képviseli, amely a déli féltekén ugyanazt a szerepet tölti be, mint nálunk a Sarkcsillag.

"Egy hihetetlenül komplex szimbólumrendszer. Kifejezi a fény-árnyék, fent-lent, nő-férfi, ember-Isten, múlt-jövő, tehát az összes polaritást a mi dimenziónkban. Az eredeti Chakana közepén egy kerek nyílás van: az ajtó egy másik világba (Vízmama). A 12 sarok jelez beavatási szinteket, de a szakrális 12 számnak is megfelel (pl. Jézus 12 tanítványa, 12 állatövi jegy). Geometriájában fellelhető a Pi (Π(pí)≈3,14) szám, és az aranymetszés (Φ(fí)≈1,618) aránya.

Peruban a Szent Völgy szent épületei egy hatalmas Chakana alakjában, meghatározott pontokra épültek. A Chakana - a szent geomteria miatt - meghatározott energiahatás kifejtésére képes energiaörvények.

Az élet szent ritmusának rendezője (évszakok, ünnepek, napfordulók, napéjegyenlőség stb.)" (Golenya Ágnes)

A szimbólum sokak számára továbbra is szent, az élet titkának megértésének kulcsa is benne van. Bármi legyen is a kereszt egyes pontjainak tényleges jelentése, nem kétséges, hogy nagy jelentősséget tulajdonított a kecsua/inka népnek. Peru egész területén megtalálható a régészeti lelőhelyeken, ma is használják az őslakosok által készített kézművesek sokasága.