Az Inka-chakana ékszerek titkai

2023.06.06

Az inka Birodalom egykor Dél-Amerika legnagyobb és legerősebb birodalma volt, amíg végül a spanyol gyarmatosító erők meg nem hódították. Az inkáknak nem volt írásrendszerük, de kulturális és spirituális szimbólumokat hagytak hátra, amelyből megismerhetjük a múltjukat.

Az Inka kereszt, más néven a chakana egy lépcsőzetes kereszt, rajta egy kereszttel, és egy nyílással a közepén. A kifejezés chakana a quechua nyelvből származik, jelentése létra, a létezés és a tudatosság szintjeit jelképezi. A központi lyuk az inkák szellemi vezetőjének szerepét szimbolizálja, aki képes volt utazni a létezés szintjei között. A múlthoz, a jelenhez és a jövőhöz is kapcsolódik.

Az inkák a létezés három birodalmában hittek - a fizikai világban (Kay Pacha), az alvilágban (Ucu Pacha) és az istenek otthonában (Hanan Pacha). 

A Kay Pacha a hegyi oroszlánhoz vagy pumához kapcsolódott, az állatot gyakran használták az Inka Birodalom és általában az emberiség jelképeként. Azt is mondják, hogy a jelent jelképezi, ahol a világot ebben a pillanatban tapasztaljuk.

Az Ucu Pacha a halottak otthona volt, a múltat képviselte, és egy kígyó szimbolizálta. A Hanan Pacha-t a kondorral hozták kapcsolatba, egy madárral, amely a fizikai és a kozmikus birodalmak közötti hírvivőként szolgált. Úgy vélték, hogy ez az otthona minden más égitestnek is, mint a Nap, a Hold és a csillagok. Az inkák számára a Hanan Pacha a jövőt és a létezés spirituális szintjét képviselte.

Írott nyelv nélkül az inkák egy csomózott zsinórokból álló rendszert hoztak létre, amit úgy hívtak, hogy quipu. Úgy vélik, hogy a csomók helyzete és típusa egy tizedes számolási rendszert jelentett, ahol a csomók közötti távolság a 10, 100 vagy 1000 többszörösét jelentette.

Az inkák hite szerint az arany a nap regeneráló erejének jelképe, és Inti napisten verejtéke. Ezért az aranyat nagy becsben tartották, és szobrokat, napkorongokat, maszkokat, áldozati ajándékokat és más vallási jelentőségű tárgyakat készítettek belőle. Csak a papok és a nemesek használtak aranyat, a nők nagy aranyszegekkel rögzítették ruhájukat, míg a férfiak arany fülbevalókat használtak.

Az inka kereszt vagy Chakana talizmán

Az inka mitológia úgy tartja, hogy a Chakana szimbólumnak matematikai és geometriai jelentősége van. Az élet titkának megértéshez tartozó kulcsnak tartották az inkák. Hagyományosan a chakana (vagy spanyolul: cruz cuadrada, négyoldalú kereszt) a "Dél keresztje" csillagképet szimbolizálja, amely a déli féltekéről az égre nézve látható. A régi Andok népeinek véleménye szerint ez képezte az Univerzum középpontját, és könnyű volt megtalálni, amikor az Andok keresztjét alkotó 4 csillagra néztek (Alfa, Béta, Gama és Delta).Minden csillag egy sarkalatos ponton van, és egy régiót képvisel: Chichansuyo-Észak, Kollasuyo-

Dél, Kuntisuyo-Kelet, Antisuyo-Nyugat, a víz, a föld, a tűz és a levegő elemeket is szimbolizálva. Amikor a Chakanát meditációs eszközként használják az mentális egyensúlyt és mélyebb megértést hoz a tudat számos szintjén. A kereszt közepén lévő lyuk az a tengely, amelyen keresztül a sámán tudata a kozmikus létezés más szintjeire léphet.

Válassz a BáldyDESIGN inka-chakana ékszerei közül, ezáltal te is részese lehetsz ennek a kultúrának.