Valentin-nap a szerelmesek napja

2023.02.11
Antonio Paroli: Szent Valentin
Antonio Paroli: Szent Valentin

Bár az utóbbi években sokat változott a Valentin-nap, de a szerelmesek még mindig meglepik egymást randevúkkal, ajándékokkal, ékszerekkel, hogy kifejezzék érzéseiket egymás iránt.

De honnan is ered a Valentin napi ajándékozás, üzenetküldés?

A Valentin nap az angolszász országokban február 14-én, Bálint napján tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe. A 20. század végétől szerelemesek ünnepeként terjedt el a világban.

De ki is volt Szent Bálint, azaz Római Szent Bálint vagy más néven Valentin vagy Valentinus?

Rómában élt körülbelül 270 körül, áldozópap, a római keresztényüldözés vértanúja. A szerelmesek védőszentje, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, mert így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmeseket. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: "A te Valentinod". A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák párjukat, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki.

Valentin-napi szokások a világ más országaiban:

-Finnországban és egyes dél-amerikai országokban nemcsak a szerelmesek, hanem barátság napja is. Ilyenkor képeslapot küldenek egymásnak és ajándékokkal lepik meg a másikat.

-Az Egyesült Államokban 1milliárd képeslapot küldenek egymásnak, karácsony után ez a legforgalmasabb nap a postán. Persze ez az internet korában már kevesebb, nagy része online üdvözletkén indul útjának.

-Peruban 2011 óta a február 14 munkaszüneti nap.

-Japánban, február 14-én csak a hölgyek ajándékozzák meg párjukat, férjüket, de akár férfi ismerősüket csokoládéval. Egy hónap múlva a Fehér nap ünnepén a férfiak adnak ajándékot a hölgyeknek.


Bálint-napi népi szokások Magyarországon:

Az igazság, hogy Magyarországon az 1990 évek óta kapcsolódik a Valentin-nap a szerelemhez. Szerelmesek apró figyelmességgel lepik meg választottjukat, virággal, csokoládéval és szerelmes üzenetekkel kedveskednek egymásnak. Persze a drága ajándékok sem ritkák, ezüst- arany ékszerek, drága ruhák, mobiltelefon, utazások.

De mi volt korábban?

Bálint naphoz egészen furcsa babonák is kapcsolódnak. Ha február 14-én hideg, száraz idő van jó termés lesz abban az évben. Vagy egy másik érdekes babona szerint, ha egy hajadon leány február 13-án éjfélkor kimegy a temetőbe megláthatja leendő férjét. Kevésbé hátborzongató, ha a hajadon Bálint napon a párnája alá tesz egy babérlevelet és álmában meglátja a jövendőbelijét.

És végezetül milyen az tökéletes ajándék Valentin- Bálint napra?

Talán a leges-leglényegesebb, hogy szívből adjuk az ajándékot. A BáldyDESIGN ékszer webáruházban számtalan ajándékozási ötletet találsz. Lehet az egy  ezüst szív medál lánccal, ezüst szív medál vagy egy szívecskés karlánc egy szép szív mintájú ékszerdobozban. Biztos lehetsz benne, hogy szíved választottjának nagy örömet szerzel.