Mi a különbség a tenyésztett gyöngy és a mesterséges gyöngy között?

2021.06.20

Az igazgyöngy különleges szépsége, gömb alakja és ritkasága folytán a legfőbb értékek megtestesítője.

Az igazgyöngy halászata nehéz és veszélyes foglalkozás, a tengeri gyöngykagylókért olykor 30 méter mélyre is alá kell merülni és csak minden 20.000 kagylóban van gyöngy. Mára már kevesen vállalkoznak erre a veszélyes feladatra.

Egyre többen kezdtek foglalkozni a 19. század végén az iparszerű tenyésztés módszerével. Mikimoto Kokichi (1858-1954) 1920-ban mutatott jó minőségű tenyésztett sósvízi gyöngyöket a párizsi közönségnek. Később a II. világháború után sikerült édesvízi gyöngyöket is tenyészteni. Az igazgyöngy (természetes) illetve a tenyésztett gyöngy külső megjelenése esztétikai értéke egyáltalán nem különbözik. A ma forgalmazott gyöngyök 95%-a tenyésztett.

Gyöngy farm
Gyöngy farm

A kagylóba helyezett nucleus (nukleusz) a Mississippi folyóból származó kagyló héjából nyerik. Az idegen anyagot beültetik, amit a kagyló gyönggyé alakít, ahogyan azt a természetben is tenné. Amennyiben sikeres volt a beültetés a nucleusra kalcium-karbonátból (aragonit) és ásványi anyagból álló réteg alakul ki 3-6 év múlva. Minél több a réteg annál szebb a gyöngy fénye és annál drágább. A beültetést óvatosan nagy körültekintéssel végzik, hogy a kagyló még sokáig éljen és sokszor lehessen beültetést elvégezni.

Az édesvízi gyöngynek kevesebb idő is elég, ezért olcsóbb. Kínában a Jangce folyó mellék vizein tenyésztik maggal (nucleussal) vagy a nélkül. Egy kagyló több gyöngyöt is tud világra hozni. A mennyiség miatt az ára is sokkal kedvezőbb, mint a sósvízi tenyésztett gyöngynek.

Az édesvízi tenyésztett gyöngyök formája és színe sokféle lehet: fehér, krémszín, barack, rózsaszín, szürke, zöld, kék, fekete. Mindez attól függ, milyen fajtájú kagylóba tenyészik. Minél ritkább a színárnyalat annál értékesebb a tenyésztett gyöngy.

A tekla egy mesterségesen előállított gyöngy. A porított kagylóhéjat és különböző ásványi anyagokat ragasztóval összekeverik és a gömb alakú üveget, műanyagot vagy kagylóhéjat belemerítik ebbe a folyékony elegybe, így ráragad a felületére a gyöngyház. Sokkal olcsóbb, mint a tenyésztett gyöngyök bármelyik fajtája. Bár vannak cégek, akik nagy hangsúly fektettek a marketingbe és meglepően drágán árulják a tekla sorokat.

Nem kétséges, hogy a valódi és tenyésztett gyöngy értéke is csökken a használattal és a színe is megváltozik. Minden értéke csilló fényében, nagyságában, gömbölyűségében, simaságában és súlyában van. Nem szabad száraz és napos helyen tartani őket, mivel könnyen kiszáradnak. Vegyszerekre, savakra, parfümre, testápolóra, hajlakkra érzékenyek, óvjuk a karcolástól is, puha rongy zsákocskában tartsuk. Évente nem árt átvizsgáltatni, hogy nem kell-e átfűzetni a gyöngysort.

Ha valaki gyöngysort visel, akkor általában az jut eszünkbe róla, hogy milyen kifinomult, gyengéd személyiség.

Allah gyöngye a valaha talált legnagyobb gyöngy a Fülöp szigetekről,6,35 kg, mérete:13x23cm, kb 35 milló €
Allah gyöngye a valaha talált legnagyobb gyöngy a Fülöp szigetekről,6,35 kg, mérete:13x23cm, kb 35 milló €