Érdekességek a gyűrűről-te tudtad ezeket?

2023.05.04

A hagyományok őrzése sokak számára nagy jelentőségű. A gyűrűviselés elsősorban az összetartozás jele. A gyűrű a szerelem szimbóluma, az önmagába visszatérő karika az érzelmek végnélküliségét jelenti. Ha megtaláltad életed párját, megajándékozod egy jegygyűrűvel, amit aztán mindketten állandóan viseltek, jelezve ezzel a külvilág felé, hogy összetartoztok.

Már az ókorban is nagy jelentősége volt a gyűrű viselésének. A két ember összetartozásán kívül azt is jelezte, hogy milyen vagyonnal rendelkezik viselője. így státuszszimbólumnak is számított. Sokan talizmánként használták, a férfiak nagy kövekkel ellátott gyűrűket viseltek. Pecsétgyűrűket is hordtak a férfiak, amelyet viaszba mártva aláírásra is használtak.

Már az ókori Egyiptomban is gyűrűvel jegyezték el egymást a párok. Ezek az ékszerek leggyakrabban nem nemesfémből készültek, hanem bármilyen anyagból, ami tartósnak bizonyult és karikát tudtak formálni belőle. Akár fűből, nádból, fából is készültek gyűrűk.

Rómában már az első században elkezdték gyémánttal díszíteni a gyűrűiket. Ezek még csiszolatlanok voltak, de ritkák és nagy értékűek. Azért nem csiszolták még őket, mert nem volt olyan eszköz, amivel alakítani tudták volna keménységük miatt.

Az a szokás, hogy az eljegyzési, illetve jegygyűrűt is a negyedik ujjunkon viseljük szintén Egyiptomból származik. Úgy vélték, hogy innen fut egy véna a szívbe, így ez az ujjunk a legméltóbb arra, hogy ezen viseljük a szerelmet szimbolizáló gyűrűt.

A magyar hagyományok szerint a XIX. század elején már használták a mátkagyűrűket. Ezek bármilyen anyagból készülhettek, mindig szív alakúak voltak. Egy lány több fiútól is kaphatott gyűrűt, amelyet viselhetett is, ezek még nem az elköteleződést szimbolizálták. Amikor kiválasztották egymást életük párjával, akkor a többi gyűrűt visszaküldte a lány és kiválasztott gyűrű tulajdonosa küldött egy másik gyűrűt, ami aranyból készült. Ez volt az igazi eljegyzési gyűrű. Az esküvőn ehhez kapott egy karikagyűrűt, ami a jegygyűrű lett.

Az eljegyzés régebben sokkal nagyobb jelentőséggel bírt, mint napjainkban. Kézfogónak nevezték, a gyűrű jelezte a két család közötti szövetséget is, amely egy szerződés megpecsételését jelentette. A vőlegény családja pénzt fizetett a menyasszonynak, innen ered az eladósorba kerülés kifejezés. A karikagyűrűkön kívül napjainkban nagyon sokféle gyűrűt használunk. Lehetetlen összefoglalni, hogy milyen gyűrűk vannak a kínálatban. Az anyagok tekintetében is nagy a változatosság.

A BáldyDesign ékszerek kínálatában megtalálod a különböző színű gyöngyös gyűrűket, ezüst gyűrűket,                                                   válogathatsz a köves és kő nélküli változatokból egyaránt.